Zeldzame Landbouwhuisdieren

donderdag 18 maart 2010

Blaarkopstudiedag

Op 6 maart jl. werd de Blaarkopstudiedag 2010 gehouden. Wim de Wit van het praktijknetwerk 'Versterking fokkerij van Groninger Blaarkop' presenteerde de uitkomsten van de enquête die gehouden werd onder blaarkophouders. Uitkomsten van de enquête tonen aan dat er duidelijk behoefte is aan meer beschikbare zuivere blaarkopstieren via KI, en dat men vooral kiest voor een koe die zich onder sobere omstandigheden goed staande weet te houden en daarbij een goede productie levert. Ook is er toenemende interesse in de vleeseigenschappen van de blaarkoppen.
Een aandachtspunt in de fokkerij voor de komende jaren is hoe de fokdoelen zo uitgewerkt kunnen worden dat de dubbeldoel kwaliteiten van het ras tot waarde gebracht kunnen worden. Eén algemeen fokplan werd niet gewenst; de fokkerij moet bij de veehouders liggen, maar het doorgeven van potentiële stiermoeders is wel belangrijk.
Tijdens de studiedag werden er tevens inleidingen gehouden over de bedrijfsvoering met Blaarkoppen, de ontwikkeling met betrekking tot de afzet van vlees van de Blaarkop en het kiezen van geschikte stieren met behulp van het triple A systeem.

Verslag Blaarkopstudiedag | Praktijknetwerk Groninger Blaarkop

Geen opmerkingen: