Zeldzame Landbouwhuisdieren

dinsdag 11 mei 2010

De Blaarkop: ouderwets goed


De blaarkop is ouderwets goed. Deze multifunctionele kwaliteitskoe heeft meerwaarde voor boeren, burgers en buitenlui. De blaarkop kan de spil vormen in een duurzame keten in Nederland. Dat is de conclusie van het LEI-rapport 'De blaarkop: ouderwets goed.'
De blaarkop is een dubbeldoelkoe. Dat maakt hem minder geschikt voor specialisatie en schaalvergroting op het gebied van melk- of vleesveehouderij. De blaarkop biedt wel een alternatief voor veehouders die niet meegaan op de weg naar schaalvergroting en intensivering. Sterke punten van de blaarkop zijn onder andere soberheid, hoge zelfredzaamheid, lage veeartskosten, goede vruchtbaarheid en goede vlees- en zuivelkwaliteit. De blaarkop is geschikt voor inzet bij natuurbeheer en multifunctionele landbouw.
De Kruidenier Groep heeft opdracht gegeven tot een verkenning die in 2009 is uitgevoerd. LEI wageningen UR en CREM hebben de inventarisatie van de mogelijkheden van de blaarkop in moderne tijden en in ketenperspectief uitgewerkt en bestaande kennis over de blaarkopkoeien gebundeld. Hieruit blijkt dat er momenteel nog weinig wetenschappelijke kennis is met betrekking tot de blaarkop. Praktijkervaringen zijn er wel.

Details | Volledige tekst

Geen opmerkingen: